Tömítéstechnika

A beépített tömítések feladata, hogy a csapágyon kívül tartsák a szennyezőanyagokat és benn tartsák a kenőanyagot a csapágytérben. A hatékony tömítés képes a megfelelő alakváltozásra, hogy kompenzálja a felületi egyenletlenségeket, emellett elég erős is hogy ellenálljon az üzemi nyomásnak. A tömítések anyaga ugyanakkor széles üzemi hőmérséklet-tartományban való használhatóság mellett legyen vegyszerálló is. A megfelelő tömítés kiválasztása tehát kulcsfontosságú a csapágy teljesítménye szempontjából.

Alapanyagminőség

Hőállóság (C-fok) Alklamazható közeg
NBR (nitril) -40 - +110

Ez az anyag jól ellenáll ásványi olajoknak és zsíroknak, ezen kívül nagyon jó mechanikai tulajdonságai vannak, mint kopás és dörzsölésállóság és rugalmasság tekintetében.

Alkalmazható: növényi és állati olajok, zyírok, üzemanyag, fűtőolaj, higított savak, lúgok, sóoldatok, víz, levegő, gázok (bután,etán, metán, propán) hidraulika olajok.

Az anyag nem áll ellen glikolbázisú fékfolyadékoknak, HFD-fékfolyadékoknak, aromás anyagoknak, észtereknek, ketonoknak, és aminoknak, valamint koncentrált savaknak.

EPDM -40 - +130 Forróvíz, gőz levegő 150 C-ig, glikolalapú fékfolyadékok, higított savak, lúgok.
MVQ (szilikon) -50 - +200 Glikolalapú fékfolyadékok, magas hőmérsékletű levegő, oxigén, forró víz, nagymolekulájú klórtartalmú aromás szénhidrogének.
FPM (viton) -40 - +220 Magas hőmérsékletű növényi és állati olajok, zsírok, valamint ásványi olajok és zsírok, különböző kémiai anyagok (aromás, alifás, klórtartalmú szénhidrogének) erősen oxidáló savak, vákuum.
FVMQ (fluorszilikon) -60 - +220 Levegő, alkohol, szerves és szervetlen savak, lúgok, állati zsírok és növényi olajok, ásványi olajok, aceton, aromás szénhidrogének.