Védőszemüvegek

A szem sérülése a munkabalesetek mintegy 20%-át teszik ki. Ezek lehetnek mechanikai, vegyi, sugár és hő által okozott sérülések. A ma kapható védőszemüvegek az utóbbi években jelentős újításon mentek keresztűl a design, és az anyagminőség tekintetében. Emiatt a védőszemüvegek egyes típusai nemigen különböztethető meg a sportszemüvegektől.

Árukatalógusok:

        

A látható fény az elektromágneses sugárzás 380 és 750 nanométer hullámhossz közé eső tartománya, amely az emberi szem által is érzékelhető.  Ezek a légkörön átjutó sugarak az anyagok felületéről visszaverődve színképet produkálnak. Adott munkakörnyezetben előforduló fényjelenségek ismerete segít a megfelelő színű és szűrőképességű védőlencse kiválasztásában.

UV-A (315-400 nm): A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevésbé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t reaktív gyökök létrehozásával, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.

UV-B (280-315 nm): A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést), aminek hiányában angolkór lép fel. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, ennek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos citozin-bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

UV-C (100-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.

Védőszeművegre vonatkozó főbb szabványok:

EN 166 - Egyéni védő eszközök

EN 169 - Szűrők hegesztő munkákhoz

EN 170 - Ultraibolya (UV) szűrők

EN 171 - Infravörös (IR) szűrők

EN 172 - Napfényszűrők ipari használatra

EN 175 - Szem és arcvédő hegesztéshez

EN 207 - Lézersugárzás ellen védő szűrők

EN 1836 - Napszemüvegek és napfényszűrők általános alkalmazása