Speciális ruházat

Jó láthatóságú, vegyszereknek elleálló, hő hatásának ellenálló, antisztatikus, kések és láncfűrészek elleni védőruházatok.

Árukatalógusok:

         

Jó láthatóságú anyagok fajtái (EN 471:2003):

A háttér alapanyag a jó láthatóságot biztosító sárga, narancs vagy vörös fluoreszkáló színben készül, mely visszatükröző tulajdonságát annak köszönheti, hogy az elnyelt fénysugárnál nagyobb hullámhosszúfénysugarat bocsát ki (így pl. egyes ultraviola sugarak is láthatóvá válnak). A fluoreszkáló színek az átlagosnál ragyogóbbak, és viselőjük jobban látható a nappali fényviszonyok között.

A fényvisszaverő csík anyaga a kibocsátott fényt a benne lévő kristályoknak köszönhetően, mint egy reflektor veri vissza, jól láthatóvá téve viselőjét gyenge vagy rossz fényviszonyok között.

Nemszőtt kelméből készült védőoverálok:

A nemszőtt kelmék alapvetően nem fonalakból, hanem rendezetlen elhelyezkedésű mechanikai, vegyi vagy hőkezeléssel egymáshoz erősített elemi szálakból állnak. Ezen védőruházatok gyártásában három jellemző típus létezik:

Az SPP (Spunbond Polipropilén) védőoverálok "spunbond" eljárással készülnek, úgy hogy a polimer alapanyagú granulátumot megolvasztják és nagynyomású levegőfújó extruderekkel folytonos szálakat képeznek, amiket hűtéssel megszilárdítanak, préseléssel vékonyítanak és erősítenek meg.

Az SMS (Spunbond+Meltbown+Spunbond) védőoverálok "meltbown" vegyes eljárással készülnek, amelynél a plusz munkafolyamat során a szálakat 250-500 C-ig felmelegített, nagy sebességgel fújt levegővel injektálják, ami kinyútja a polimert.

Mindkét típus alapvetően polipropilén alapanyagú, annak minden előnyös tulajdonságával (kis sűrűség melletti nagyfokú tartósság, könnyű kezelhetőség, jó kémiaia tulajdonságok). A jobb vegyszerállóság érdekében mikroporózus fílmréteggel is bevonhatják az overálokat.

A TYVEK típusú nemszőtt kelmék a DuPont cég védjegyzett telálmánya és nagy sűrűségű polietilénből készült extrudált, finom folytonos szálak millióiból áll, amelyeket nagy nyomáson hőhatással egymáshoz olvasztanak, hogy egy összefüggő kelmét alkossanak, mely átereszti a levegőt és a vízgőzt, de ugyanakkor a vizes alapú folyadékok és aeroszolok leperegnek róla, illetve nem engedi át a mikronnál nagyobb szilárd részecskéket. A plusz egy polimer réteggel bevont Tychem C és a kettőzött polimer plusz filmréteggel bevont Tychem F szakítószilárdsága és védelmi képessége rendkívül magas.