Lézeres beállítások

A gyártási minőség javulása és a termelékenység növelése érdekében alapvető követelmény a gyártó gépek telepítési és üzemi paramétereinek precíziós beállítása, folyamatos ellenőrzése és szükség szerinti korrekciója.
Az általunk alkalmazott FIXTURLASER műszercsalád geometriai mérési feladatok(egyenesség, síklapúság, párhuzamosság, merőlegesség, egytengelyűség) elvégzésére tervezték

Egyenesség és síklapúság mérések: tengelyek, vezetőpályák, gépalapok, gépláncok, hengerek, hengerállványok, csapágytőkék, mérése és beállítása. A mérések során referencia pontként alkalmazhatjuk a mérendő felületen meghatározott bázispontokat, illetve a gravitációs síkot (szintezés).

A méréseket egyaránt alkalmazhatjuk a gépalkatrészek egyenességének és síklapúságának mérésére illetve a gépegységek telepítése és/vagy javítása átalakítása során a gyártó által előírt beállítási pon-tosságok (helyzettűrések) megvalósítására.

Mérési pontosság:
• Egyenesség mérés 0,001 mm/m Mérési távolság: 100 m
• Síklapúság mérés ± 0,010 mm/m Mérési távolság: 50 m

Alkalmazások: gépalapok, szerszámgépek (főorsók, szánvezetékek, vizsgálata), mérőaszta-lok, extruderek, mérése beállítása.

Merőlegesség és párhuzamosság mérések: Telepített referencia pontok és/vagy a gépegysége-ken kijelölt bázispontok által meghatározott egyeneshez képest egymással merőleges, illetve párhuza-mos hengerek, gépegységek mérését és beállítását végezzük.

Mérési pontosság:
• Párhuzamosság mérés: ± 0,02 mm/m Mérési távolság: 100 m
• Merőlegesség mérés: 900 ± 0,02 mm/m Mérési távolság: 50 m

Alkalmazások: papírgép, acél alumínium hengermű, gumiipari gépek, nyomdagépek.
A lézeres mérések és beállítások alkalmazásának előnyei gépek telepítésének fázisában:

Mérési pontosság:

• Egytengelyűség:
• Egyenesség mérés:
• Síklapúság mérés:
• Párhuzamosság mérés:
• Merőlegesség mérés:
0,001 mm/m
0,001 mm/m
± 0,010 mm/m
± 0,020 mm/m
900 ± 0,020 mm/m
Mérési távolság: 20 m
Mérési távolság: 100 m
Mérési távolság: 50 m
Mérési távolság: 100 m
Mérési távolság: 50 m

A mérési és beállítási értékek dokumentálhatósága: számítógépre történő exportálását követően mérési jegyzőkönyv készül, amely a gép minősítésének alapjául szolgálhat, korrekciós beállítást és ellenőrzési lehetőséget biztosít.

A bázispontok telepítésével biztosítjuk a telepítési tervnek megfelelő elhelyezést, a durvabeállítás pontosságának növelését, és a beállítási idő csökkentését.

A referencia pontok a gépegységek javítási karbantartási munkálatait követő ellenőrző mérések és korrekciós beállítások alapját képezik.

Lézeres tengelybeállítás:
Vízszintes és függőleges tengelyű talpas és peremes rögzítésű gépek beállítása.

• Mérési pontosság: 0,01 mm/m Mérési távolság: 20 m

 

Kardán tengelyek / eltolt meghajtású gépek beállítása
A tengelyek kismértékű párhuzamossági hibája is egyenleten futást és káros rezgéseket kelt, mivel a behajtás és kihajtás szögsebessége eltér. Az alkalmazott speciális szerelékkel nagy pontossággal végezhető el a beállítás.

Mérési pontosság: 0,01 mm/m Mérési távolság: 20 m

Alkalmazások: papírgép, acél alumínium hengermű, gumiipari gépek, nyomdagépek

Lézeres szíjtárcsa beállítás: A szíjhajtású berendezések zavarmentes üzemelésének feltétele a szíjtárcsák pontos beállítása. Az ékszíjpályákba illeszkedő prizmákból induló lézersugár helyzete jelzi az eltérés jellegét (párhuzamossági és szöghiba), ezáltal könnyen és pontosan elvégezhető a beállítás.

Dinamikus elmozdulás, hőtágulás mérés:
Az üzemi paraméterek (fordulatszám, terhelés stb.) környezeti feltételek (hőmérséklet) a gépegységek (tengelyek) relatív elmozdulását eredményezik. A statikus és dinamikus állapot közötti elmozdulás meghatározásával valós kompenzációs értékek alapján végezzük a tengelybeállítást.

Alkalmazások: villamos motorok, hajtóművek, szivattyúk, ventilátorok, turbinák egy és több tengely-kapcsolóval rendelkező gépek beállítása.